Kemahiran ini telah dipelajari agak lama yang dipekenalkan daripada seorang rakan kepada rakan kepada rakan dan kepada saya...
Sediakan bahan-bahan untuk membuat roti canai.
1. Tepung Pau
2. Telur
3. Susu
4. Garam
5. Mentega
6. Bekas untuk ulian tepung dan tempat simpanannya
Setelah bahan tersedia... mari kita mulakan proses penyediaannya
LANGKAH PERTAMA
Sediakan 1Kg Tepung Pau, 1 atau 2 biji telur, 1/4 susu + air (dalam gelas minuman), sedikit garam (ikut citarasa) dan air.
LANGKAH KEDUA
Masukkan 1 atau 2 biji telur ke dalam bekas ulian, 1Kg Tepung Pau, 1/4 susu + air, sedikit garam dan uli. Seandainya masih belum sebati maka campurlah sedikit-demi sedikit air (jangan sampai terlalu lembut dan terlalu keras...)
LANGKAH KETIGA
Setelah ulian telah sebati maka mulalah proses membulatkan ulian (sama seperti membuat pau) dan setiap doh tadi disalutkan dengan mentega.
LANGKAH KEEMPAT
Hasil yang telah dibuat tadi disejukkan sekurang-kurangnya 2 hingga 8 jam.
LANGKAH KELIMA
Untuk cara menebar dan memasakkan roti tadi... cubalah tengok-tengok di kedai-kedai yang menjual roti canai....
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.272160116134937.84279.100000228529548
No comments:
Post a Comment