Wednesday, October 17, 2012

KURMA DAGING

Bahan-bahannya
1 kati daging..(600gram)dipotong..
3 bungkus rempah kurma..(kecil)
1 biji kelapa..(santan diasingkan yang pekat & cair)
1 biji bawang besar..(dibelah 6)
2 biji cili merah..(dipotong untuk hiasan)
2 biji kentang (dibelah 4)
1 asam keping..

Bahan hirisan
1 inci halia..
5 biji bawang merah..
4 ulas bawang putih..

Bijian rempah
2 biji buah pelaga..(ketuk sedikit)
1 inci kayu manis..
1 kuntum bunga lawang..
3 kuntum bunga cengkih..


Cara-caranya:
Mula-mula... kacaukan rempah kurma dengan sedikit air di dalam mangkuk....
Panaskan minyak... masukkan bahan hirisan & bijian rempah..
Tumis hingga wangi & kekuningan... setelah garing... masukkan rempah yang telah dicampur dengan air tadi & kacau sehingga rempah naik minyak.....
Kemudian masukkan daging... kacau hingga sebati...
Masukkan santan cair & kentang... biarkan sehingga daging & kentang empuk di atas api sederhana..
Kemudian masukkan santan pekat...
Setelah mendidih... masukkan bawang besar, cili merah, garam & asam keping...
Biarkan beberapa minit...(2-3 minit)
siap!!

No comments:

Post a Comment