Friday, December 18, 2009
MENAMBAH ILMU MEMASAK
ikan percik kelantan alawafif
IKAN PERCIK KELANTAN
Bahan-bahannya:
6 EKOR IKAN KEMBUNG
1 BIJI KELAPA AMBIL 5 CAWAN SANTAN
5 ULAS BAWANG MERAH
4 ULAS BAWANG PUTIH
3 BATANG SERAI
1 1/2 INCI HALIA
ASAM KEPING
GARAM
SEDIKIT GULA
CARA-CARANYA:
1. Ikan dibersihkan, dikelar dan lumur dengan garam dan kunyit.Dibakar.
2. Bila sudah masak, lumurkan dengan kuah percik. Dibakar dan dibalik-balikkan agar kuah meresap ke dalam isi ikan. Siap.
[b]Untuk Kuah Percik
1. Halia, serai, bawang merah, putih diblender.
2. Panaskan santan dan masukkan bahan blender, garam dan asam keping.
3. Kacau sentiasa sehingga naik minyak dan pekat. Masukkan sedikit gula. Kacau.
Untuk Hidangan
Ikan Bakar diletakkan di dalam pinggan. Curahkan kuah percik ke atas ikan tersebut. Siap.... syaratnya kena buat banyak2. senang org nak tambah
http://irwanadlan.blogspot.com/2008/10/ikan-percik-kelantan-alawafif.html
Labels:
masakan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment