Saturday, June 9, 2012

gulai tempoyak ikan kembung




(bahan2)
3 ekor ikan kembung...
5 sudu tempoyak ..(sederhane masam)
1 batang serai.. (dititik)
1 sudu besar gula..
1 sudu teh serbuk kunyit..
garam secukup rasa..
1 1/2 cawan air

(bahan tumbuk)
3 biji bawang kecil..
6 biji cili api..(mengikut selera)


(cara2nya)
di dalam periuk...masukkan air..bahan tumbuk..serai..tempoyak & serbuk kunyit ..
masak di atas ape sederhana sehingga mendidih...
kemudian masukkan ikan ..garam & gula...
setelah cukup rasa masam.. manis & garam..tutup api & hidangkan....

p/s:ikan boleh digantikan mengikut jenis kesukaan masing2...

rujukan ~ http://seleramelayuaeshira.blogspot.com/search?updated-max=2010-04-02T09:27:00-07:00&max-results=4